Persoonlijk ontwikkelbudget beschikbaar

Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat lieten minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap begin juni aan de Tweede Kamer weten.

De mogelijkheid van dit zogenaamde STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) is ook interessant voor mensen die in een krimpberoep werken en zich zo kunnen laten omscholen naar een nieuwe baan. Daarnaast kan het mensen met zware beroepen helpen om van baan te wisselen en zo de AOW-leeftijd te bereiken.

STAP-budget aanvragen

Zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar kunnen aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van € 1000 tot € 2000 per persoon. Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding.

Meer informatie

Balans Loopbaancoaching onderschrijft het standpunt van de overheid dat het belangrijk is om na te denken over de toekomst van je werk. Naast een goede positie op de arbeidsmarkt is het bovendien leuk om nieuwe dingen te leren en te doen en daarbij je eigen ontwikkeling centraal te stellen.

Wil je meer weten over de regeling, ga dan naar deze website van de rijksoverheid.

Wil je advies over welke opleiding in jouw ontwikkeling past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze mogelijkheden.