Boventallig worden. Is het werkelijk zo erg?

Toen ik te horen kreeg dat ik boventallig zou worden, was dat een hele schok. Ik was boos, verdrietig en voelde me aan de kant gezet. Mijn toekomst werd ineens heel onzeker. Hoe nu verder?

Na een paar dagen landde de boodschap en ik realiseerde me dat het leven doorgaat. Ik had de mogelijkheid om te solliciteren binnen de afdeling, maar de  consequentie hiervan was dat ik weer aan de studie zou moeten. Als 55-jarige dacht ik eerder aan nog een paar jaar werken en  dan langzaam afbouwen  in plaats van een studie van een aantal jaren. Dit lokte dus niet erg. Ook de gedachte om een uitkering aan te moeten vragen maakte mij niet echt vrolijk. Maar wat dan wel? Er zou toch brood op de plank moeten komen. Ik heb de situatie besproken met mijn werkgever en gevraagd of iemand  me hierbij zou kunnen helpen. Binnen een week had ik een eerste gesprek met Tineke. Zij werd mijn persoonlijke coach.

Hoe nu verder?
Je wordt boventallig. Hoe nu verder? Eerlijk gezegd had ik geen idee. Toch dwong Tineke me hierover na te denken. En steeds meer kwam ik tot de conclusie dat mijn vrijheid wel erg belangrijk voor mij was. Ik wilde eigenlijk helemaal geen nieuwe baan en zeker geen uitkering.  Maar was dit wel haalbaar? Samen met mijn accountant  heb ik mijn financiële plaatje ingevuld tot mijn 67ste. En wat bleek? Ook zonder  baan of uitkering zou ik het redden. Maar durfde ik dit wel? Leven van mijn eigen geld?

Dan is het je laatste werkdag en kom je thuis. Na 31 jaar werken voelde dit de eerste weken als vakantie, maar dan moet je verder. Ook nu was de hulp van Tineke weer erg belangrijk voor mij.  Ze waarschuwde me niet te snel ja te zeggen op allerlei aanbiedingen. Ga goed bij jezelf na wat je nu werkelijk wilt, was haar advies. Ik heb hier de hele zomer over nagedacht en ik ben mezelf behoorlijk tegen gekomen. Nu, na een half jaar thuis, kan ik zeggen dat ik weer lekker in mijn vel zit. Ik kan doen en laten wat ik wil. Ik heb me aangemeld als vrijwilliger bij een aantal organisaties en heb het prima naar mijn zin.

Persoonlijke coach
Conclusie van dit verhaal: boventallig worden is zo erg nog niet. Gebruik de tijd om na te gaan wat je nu echt wilt. Hierbij gun ik iedereen een persoonlijke coach. Iemand die je hoort, je helpt en begeleidt tijdens een moeilijke fase in je leven.

Ria Hettinga