Ontdek wat je leuk vindt

“Ontdek wat je leuk vindt!”  

Na een bijna 23 jarig dienstverband heeft Agnes Hakkert gekozen voor een nieuwe toekomst. “Ik ging door een rouwproces, toen ik besefte dat ik na bijna 23 jaar mijn vaste baan en mijn vertrouwde, fijne werkplek op moest gaan geven. Ik heb heel wat tranen gelaten.”

Ontwikkelen is vooruitzien

Eigenlijk begon Agnes in 2009 al aan de voorbereiding voor haar huidige baan, maar dat wist ze toen nog niet. Haar laatst behaalde diploma op haar CV dateerde van 1988, wat haar aan het denken zette. De juridische sector lag haar wel en de opleiding juridisch secretaresse zou een mooi vervolg zijn op haar toenmalige werk. Ze is deze opleiding gaan volgen. In april 2010 kon ze haar getuigschrift in ontvangst nemen en bijschrijven op haar CV.

Een nieuwe toekomst

Toen voor haar duidelijk werd dat ze haar toekomst elders moest gaan zoeken, heeft ze hulp ingeschakeld van een loopbaancoach. Na een op “haar situatie aangepast”begeleidingstraject en vele sollicitaties (en afwijzingen) verder, werd haar inspanning beloond. Sinds 8 augustus 2011 werkt Agnes 32 uur op een advocatenkantoor in Roden als juridisch secretaresse. Precies wat ze zocht.

‘Het was wel even wennen. Alles is nieuw. Een andere werkplek, nieuwe collega’s, andere manieren van werken. Niets meer op de automatische piloot, maar weer je nieuwe collega’s de oren van hun hoofd vragen. Je moet je helemaal weer inwerken. Het is een heel andere wereld, maar wel erg leuk.’

‘Ik ben blij dat ik Tineke Roeda aan mijn zijde had in deze voor mij zeer moeilijke periode. Het klikte heel erg goed. Waar nodig ondersteunde ze mij. Zowel praktisch als emotioneel. De begeleiding was volledig op mijn persoon gericht. Samen met Tineke heb ik gekeken wat ik nodig had om een goede kans te maken op de arbeidsmarkt. Wat zou ik graag willen doen, is dit mogelijk en zo ja, hoe pakken we het aan.  Zo leerde ik sollicitatiebrieven schrijven, ik gaf mijn CV een facelift, ik meldde me aan op LinkedIn en ik deed mee aan de Jobclub (een groep collega’s die ook proberen hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, vrijwillig of noodgedwongen, zeg maar een soort van “lotgenoten”). Zelfs bij het onderhandelen over salaris ben ik goed ondersteund.

Wat wil je anderen meegeven?

Wat mij heel erg heeft geholpen, zijn de oriëntatiegesprekken bij potentiële werkgevers. Je oefent in een informele sfeer een gesprek, je komt er achter wat ‘de markt’ zoekt en of dat wat jij daar denkt te vinden ook echt zo is. Door informatie te verzamelen kun je bewuste keuzes gaan maken. Je streept af, je zoekt verder of je ontdekt wat je leuk vindt.

Ook is het verstandig om altijd contact op te nemen met een werkgever als je wordt afgewezen op een vacature. Je leert ervan, je kunt de verkregen informatie soms gebruiken voor andere sollicitaties. Ook kan het gebeuren, zoals mij overkwam, dat ze je vragen of ze jouw CV in hun portefeuille mogen houden voor mogelijke nieuwe vacatures.

Nu terugkijkend kan ik zeggen dat ik het afgelopen half jaar als persoon enorm gegroeid ben. Ik heb stappen genomen, waarvan ik niet wist dat ik ze zou gaan/durven nemen. Het is een hele uitdaging, maar ik ben trots op mezelf dat ik hem ben aangegaan.

Agnes Hakkert