Biografisch schrijven

De kern van geluk: degene willen zijn die je bent (Erasmus)

Biografisch schrijven als sleutel tot jezelf                                                              

Wie ben ik eigenlijk? Wat maakt mij uniek? Wat is de invloed van mijn jeugd op mijn huidige leven? Als je het antwoord zoekt op dit soort vragen is schrijven over je eigen ervaringen een mooi startpunt.  Met deze vorm van schrijven kun je een nieuwe kijk geven op jezelf en je omgeving. Terugblikkend op je leven herken je patronen en thema’s of nieuwe verbanden in je levenslijn en persoonlijke ontwikkeling.

Bij biografisch schrijven gaat het niet om een opsomming van de feiten die de hoofdlijn van je leven vormen. Verrassend vaak zijn het juist de details of emoties rond gebeurtenissen die toentertijd misschien onbetekenend leken die veel inzicht geven in jouw levensverhaal. Met dat inzicht kun je nieuwe antwoorden vinden op levensvragen en openen zich mogelijk nieuwe vensters op de toekomst.

Je hoeft hiervoor niet goed te kunnen schrijven. Wel moet je manieren vinden om toegang te krijgen tot schijnbaar vergeten herinneringen en bijbehorende emoties. Veel herinneringen liggen verborgen in de zintuigen: geluiden, smaken, beelden. Vooral geuren en tastervaringen brengen lang vergeten gevoelens naar boven. Maar ook foto’s, kaarten, jaarboeken of liedjes van vroeger kunnen ingangen zijn.